10-20 (09-18) SE AVVIKENDE TIDER
menu

Kaja hos Tilbords Holmen gir deg oppskriftene!

I støpejernsgryter er det så mye godt, sunt, enkelt og sosialt man kan lage - gryter, supper, brød, lapskaus. Masse godt!

Du kan brune kjøttet i bunnen først, så tilsette resten av ingrediensene, så slipper du så mye oppvask i ettertid. Grytene er pene å sette på bordet og holder lenge på varmen. Så man rekker å spise litt, skravle enda mer, så forsyne seg enda engang og maten er fortsatt varm på bordet.

Asiatiskinspirert skalldyr- og fiskesuppe med kokosmelk
Ingredienser:

Slik gjør du det:
Start med å steke finhakket sjalottløk, chili og hvitløk i litt olje i en stor kjele. Vask blåskjellene godt. Når løken har blitt blank og myk, tilsetter du tomatpuré og steker i 1-2 minutter. Skru opp varmen på kjelen og tilsett blåskjellene. Rør godt rundt og tilsett hvitvinen og legg på et lokk. Etter ca 5 minutter er blåskjellene klare. Ta ut blåskjellene og tilsett kokosmelk og skalldyrkraft i kjelen. La koke i 15 minutter og kjør glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.
Skrell rekene og lag kraft på rekeskallet.
Rett før servering legger du fisken, rekene og blåskjellene rett i suppetallerkenen og tilsett den kokende suppen. Vent i 5 minutter og pynt med litt koriander rett før servering. (https://www.tilbords.no/tilbords-sommermeny)

Le Creuset Gryte med brød

Italienskinspirert grytebrød:
INGREDIENSER
• 10 g gjær
• 1 spsk salt
• 1 spsk honning
• 5 dl kaldt vann
• 600-700 g Tipo 00 mel*
 
FREMGANGSMÅTE
1. Smuldre gjær i en deigbolle, dryss over salt og tilsett honning. Hell i vann og rør til gjær og honning er oppløst. Tilsett melet litt etter litt mens du fortsetter å røre. Deigen skal røres godt og lenge i minst 10 min.** Deigen skal være klissete som tyggegummi. Bruk heller for lite enn for mye mel!
2. Legg deigen i en bolle, dryss litt mel over og dekk til med plastfolie. Sett bollen i kjøleskapet og la deigen heve i 12–15 timer eller lenger.
3. Sett ovnen på 250° C og varm opp gryten og lokket i ovnen. Dette tar ca. 15 min. Hell deigen ned i den varme gryten.
4. Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Stek brødet i 30 min. med lokket på.
5. Skru ned til 225° C, ta av lokket og dryss mel over brødet. Bak brødet i ytterligere 20–25 min. uten lokk.
6. Ta gryten ut av ovnen og tipp brødet ut på en rist.
7. Avkjøl brødet på risten før du skjærer det opp og serverer det.
*Tipo 00 er italiensk finmalt hvete som egner seg godt til brød og pizza pga. det høye proteininnholdet. Korn som er dyrket i et varmere klima enn vårt, inneholder bedre proteiner enn korn som er modnet i det nordiske klimaet. Proteinene danner gluten, som får melet til å ta opp vannet og danne en god
struktur i brødet.
** Det er best å røre deigen i en kjøkkenmaskin, eller med en alminnelig håndmikser med deigkroker. Alternativt kan man røre for hånd med en gryteskje. (https://www.lecreuset.no/italienskinspirert-grytebrod)

Glutenfritt grytebrød (det beste jeg, Kaja har klart å lage):
Til et grytebrød brukte jeg:

Varm vannet til 25 grader, rør gjæren ut i vannet, tilsett fiberhusk, rør godt om og la det stå og svelle i 10 minutter.
Bland alt det tørre i ei bakebolle, tilsett gjærblandingen, smeltet, avkjølt smør, kesam og egg.
La kjøkkenmaskinen gå noen minutter. Deigen skal være litt løs.
Dekk bakebollen med plastfolie og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve 1 1/2 time.
Når deigen har hevet en time, sett ei støpejernsgryte inn i kald ovn og skru varmen på 250 grader. Etter 30 minutter, ta ut gryta, strø litt jyttemel i bunn og hvelve deigen forsiktig over i den varme gryta, prøv å bevare luften i deigen. Strø over litt havregryn.
Ha på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Skru ned varmen til 220 grader og stek brøden i 30 minutter, ta av lokket og stek videre 20-25 minutter. Bank på brødet, når du får en litt hul lyd er det ferdig.
Hvelve brødet over på rist og dekk med et kjøkkenhåndkle for avkjøling. La brødet avkjøles før du skjærer i det. Skjær det opp i skiver og frys ned i porsjoner. Når det skal serveres, grill gjerne to skiver 1/2 minutt på hver side på en grillpanne og server med basilikumpesto, aioli, salat, kylling og bacon. Lykke til! (http://www.kjoekkenmagi.no/glutenfritt-grytebrod/)

Focaccia med oliven og tomater:
INGREDIENSER
• 25 g gjær
• 1 ss honning
• 1 ss havsalt
• 6 dl lunkent vann
• 300 g fint durummel
• 350–400 g hvetemel
• 2–3 kvister med rosmarin
• 100 g små tomater
• 50 g sorte oliven

FREMGANGSMÅTE
1. Smuldre gjæren i en stor bolle. Strø over salt og tilsett honning. Hell vannet i bollen og rør til gjæren er oppløst. Tilsett durummel. Rør deigen med en håndmikser med deigkroker, og tilsett hvetemelet litt etter litt. Rør deigen sammen i minst 10 minutter, jo lenger desto bedre. Den skal være myk og klistrete. Strø mel over deigen, dekk den med et kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i én time.
2. Sett ovnen på 250 °C. Sett en støpejernsgryte (gjerne en buffetgryte på 3,2 l/30 cm) med lokk i ovnen, og la den varme seg opp samtidig med ovnen. La gryten stå i den ferdig oppvarmede ovnen i minst 15 minutter før du har i deigen. Ta gryten ut, og legg deigen i den varme gryten. Trykk hele små tomater og oliven ned i deigen, og dryss over rosmarin og havsalt. Legg på lokket og sett gryten i ovnen.
3. Bak brødet i 30 minutter med lokket på. Skru ovnen ned til 225 °C og ta av lokket. Bak brødet i ytterligere 10–15 minutter uten lokk. Avkjøl brødet på rist.
Tips:
• Når du baker grytebrød, er det viktig at lokket ligger godt på slik at dampen ikke slipper ut. Vær oppmerksom på at de fleste støpejernsgryter har fenolhåndtak på lokket. Fenolhåndtak tåler opptil 200 °C. Du kan kjøpe stålhåndtak som tåler høyere temperaturer, til støpejernsgryter. (https://www.lecreuset.no/focaccia-med-oliven-og-tomater)

SVINEMØRBRAD OVNSSTEKT I GRYTE MED PASTINAKK, EPLER OG TIMIAN
INGREDIENSER
• 3 svinemørbrader
• 4 epler
• 600 g pastinakk
• 1 potte timian
• 1 ss pepperrot
• 1 økologisk sitron
• 2 ss flytende honning
• ½ dl epleeddik
• 1 dl eplemost
• salt og pepper
• frisk timian til pynt
 
FREMGANGSMÅTE
1. Krydre svinemørbradene med salt og pepper, legg hele timiankvister inntil stykkene og bind kjøtt og timian sammen med kjøkkenhyssing.
2. Skjær eplene i store biter, og skrell pastinakkene og skjær dem i mindre munnfull-stykker.
3. Legg epler og pastinakk i gryten og riv over pepperrot og sitronskall.
4. Strø deretter over salt og pepper.
5. Drypp over flytende honning og epleeddik, og legg mørbradene på toppen av grønnsakene.
6. Legg lokk på gryten og stek i ovnen i ca. 2 timer ved 170° C . Ta av lokket og stek videre ved 225° C i 15 minutter.
7. Server skiver av mørbrad med eple og pepperrot, frisk timian og litt av stekevæsken.
8. Server evt. grovt brød og en frisk grønn salat til. (https://www.lecreuset.no/svinemorbrad-ovnsstekt-i-gryte)

Bon apetit!

Hilsen Kaja hos Tilbords Holmen

PS! På vår facebookside kan du nå vinne denne lekre Sabor støpejernsgryten, 6 liter rød (verdi kr 1899,-)

Du kan delta her: www.facebook.com/holmensenter

9146022

Publisert: 24.01.2018 17:17 Forfatter: Mette Olsen